Einde 2019: Heb ik bijgedragen?

Op het moment dat Jaap Bressers na een duik in zee onder water lag, met een gebroken nek en vooruitzicht op de dood, vroeg hij zich af: “Wat laat ik na? Heb ik op mijn manier iets bijgedragen?”.

Bijdragen is blijkbaar van levensbelang, aangezien het de laatste gedachten voor zijn dood zouden zijn geweest. Jaap overleefde de duik, krabbelde figuurlijk overeind en spreekt nu voor volle zalen om zijn bijdrage te leveren.

Nu lig ik niet in zee en heb geen concreet vooruitzicht op mijn levenseinde, maar met 2020 voor de deur vraag ik me hetzelfde af.
Heb ik het afgelopen jaar op mijn manier iets bijgedragen? Ben ik voor iemand van waarde geweest? Heb ik bewust of onbewust iets gedaan, wat voor een ander steunend, helpend of transformerend was?

Want hij heeft gelijk. Dat is een essentieel doel. Een missie. Een reden om te leven.

Ik ls ooit een experiment over bewoners in een verzorgingstehuis die een plant op hun kamer kregen waar ze voor moesten zorgen. Zij leefden letterlijk langer, en hadden een betere kwaliteit van leven, dan mensen die (zoals normaal gesproken het geval was) geen plant op hun kamer hadden. Zij hadden een reden om de dag te beginnen, een doel om aan te werken, ze voelden zich nuttig en zinvol. Dan krijgt levensenergie vrij baan om te stromen.

Als ik erover nadenk of ik dit jaar heb bijgedragen, realiseer ik me wat ik heb terug gehoord van een aantal mensen: Dat ze zo dankbaar zijn voor het luisterend oor dat ik heb geboden. Zonder oplossingen, zonder dat ik iets kon doen of veranderen, was het luisteren zonder oordeel voldoende voor iemand om zich beter te voelen. Blijkbaar heb ik daardoor zonder veel moeite bijgedragen aan hun levensgeluk.

Dit wetende hoef ik niet verder te denken. En niet grootster. Er is vast nog meer, maar alleen dit is al waardevol. Alles wat er nog meer was, is een cadeau.

Er bekruipt me een schuldgevoel als ik denk aan wat ik allemaal nog meer had kunnen doen. Of wat ik heb nagelaten. Misschien heeft iemand zich door mij gekwetst gevoeld. Ook kan ik wel mensen verzinnen waarvan ik vind dat ik ze meer aandacht had moeten geven. In mijn dagelijks leven zijn er allerlei dingen die ik eigenlijk anders had moeten doen. Dit gevoel blokkeert mijn levensenergie, en doet alles dat van waarde was weer teniet.

Dus terug naar de vraag van Jaap: Heb ik op mijn manier iets bijgedragen? Het antwoord is ja šŸ˜
Ik kan 2019 tevreden afsluiten, en kijk uit naar het nieuwe jaar!


Nog een vorm van bijdragen: Ik deel Ongekend Talent Podcast zodat je de inspirerende woorden van Jaap Bressers zelf ook kunt beluisteren:
https://ongekendtalentpodcast.nl/podcasts/jaap-bressers-34/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: