Documentaire The Work

“Ik wil mijn eigen gedachten doorbreken. Ik wil mijn eigen vijand niet meer zijn, en contact kunnen maken met iedereen die ik tegenkom.”

“Ik wil kwetsbaar zijn, en daar niet bang voor zijn. Elke keer als ik me kwetsbaar opstelde, kreeg ik een knauw.”

“Ik ben bang dat ik iets kwijtraak dat ik al heel lang heb. Mijn beschermende schild. Mijn harnas. Dat ik niet mag huilen, niet rouwen, geen tranen hebben.”

“Ik wil mezelf weer zijn. Ik wil mezelf niet terughouden.”

Deze uitspraken raken me. De herkenning borrelt in mezelf omhoog, evenals de rauwe pijn die eromheen hangt. Terwijl ik de documentaire The Work kijk, komt mijn innerlijke werk in volle vaart op gang. 

Bij elke gedachte die wordt uitgesproken, voel ik een bevestiging van wat ik altijd al weet, maar wat van alle kanten vanuit de buitenwereld wordt tegengesproken. 

Ik denk dat elk mens hetzelfde wil en nodig heeft. Elk mens heeft dezelfde dromen. Elk mens wil zichzelf voelen. Elk mens heeft een puurheid in zich. 

Dus ook mensen die moorden, stelen, zich vergrijpen aan anderen, mensen die de vreselijkste dingen doen. Diep van binnen willen zij hetzelfde als ik. De vraag is alleen wie bereid of in staat is om naar binnen te gaan. 

Als ik dat zelf al lastig vind, in mijn gewone kabbelende huiselijke leventje… Hoe moet dat dan zijn voor hen die de meest afschuwelijke herinneringen en ervaringen hebben, vaak van kleins af aan, en voor de rest van hun leven daarvoor boeten? 

In The Work zie ik de rauwe binnenkant van de moordenaars, de bendeleden, en anderen die zijn veroordeeld tot jaren of levens vastzitten. Gemixt met een aantal jongens die wel vrij leven, maar het op hun beurt ook niet makkelijk hebben met hun eigen emoties, en deze veelal binnenhouden en zichzelf opvreten. Ondanks hun gewone kabbelende huiselijke leventje, hebben ook zij een verhaal. Precies zoals de mannen die permanent in de gevangenis wonen, en binnen die muren iets van hun leven zullen moeten maken.

Altijd als ik iets hoor of lees over mensen die een ernstig delict hebben gepleegd of zijn veroordeeld, vraag ik me af: Wie is het mens daarachter? Wat leeft daar allemaal? Wat is daar aan de hand geweest, waardoor deze daad ging plaatsvinden? 

In The Work krijg ik antwoorden op de vragen die altijd al in me leefden. En word ik meer dan verwacht geraakt door de gelijkenis met mezelf. Het is net alsof ik in de spiegel kijk.

Kijk The Work via NPO 2doc.
https://www.npostart.nl/2doc-the-work/08-11-2019/VPWON_1311393

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: